Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke válaszolt a magyar alpesi sízőnk kérdésére, aki a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) Sportolói Bizottságának tagjaként vett részt a beszélgetésben. Kékesi Márton beszámolt a kitüntető lehetőségről:

„Részt vettem az Athelete Townhall 2022 elnevezésű kétnapos virtuális rendezvényen, amelynek célja, hogy megünnepeljék azokat a sportembereket, akik részt vettek a 2020-as tokiói olimpián vagy a 2022-es pekingin. A szervezők visszajelzést akartak gyűjteni az ott szerzett tapasztalatokról. Továbbá lehetőséget teremtettek arra, hogy tájékoztassanak minket az Olimpiai Mozgalomban történtekről...

Ami, számomra hasznos volt és a többi magyar sízőt is érinti, az az, hogy lehetőségünk volt kérdéseket feltenni Thomas Bach-nak, amit ki is használtam. A kérdésem fontos és időszerű:

"Az alpesi sísport edzési és versenyzési lehetőségeit nehéz fejleszteni az alpesi országokon kívül. Erre lenne-e az IOC részéről valamilyen motivációs lehetőség? Ugyanis egy kis sínemzetet természeti és gazdasági viszonyok korlátoznak. Főleg most, hogy egyre melegebb és melegebb az időjárás.

Thomas Bach szerint feltétlen szükség van a sínemzetek és a nemzetközi sí szövetségek közötti szolidaritásra. Véleménye alapján, fejlesztési programok léteznek, melyek egyéb képzésről is szólnak nem csak az élsport utáni karrierről vagy kurzusokról.

Arra az álláspontra jutottam, hogy a MOB Sportolói Biztosságában érdemes lenne egy javaslatot megfogalmazni a bizottság felé, melyet először a síszövetséggel együtt dolgoznék ki, majd ezt a FIS Council felé érdemes tovább vinni.

Jelenleg maximum két olyan gleccser van, ahol tudnék síelni: Matterhorn vagy Saas Fee. Mindkettő nagyon drága és a Top csapatok, nemzetek uralják. Az idő is elég meleg. Ezért érzem azt, hogy egyre nagyobb hátrányba leszünk a sínemzetekkel szemben. Most a kondicionális edzésekkel és gyepsível kompenzálom a gleccser sízést, de valahogy kéne edzek majd gyorsasági számokat is a nagy csapatokkal, talán 1 fő könnyebben tud csatlakozni hozzájuk, nem tudom, hogy van-e még rajtam kívül valaki, aki lesiklást vagy szuper-g szeretne edzeni. VB miatt is szeretnék erre jobban ráfókuszálni. Szerintem szeptembertől lehet több gleccseren és jó körülmények között síelni.

Oldalunk cookie-kat használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól. Honlapunkra látogatva Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Adatvédelmi nyilatkozat.