Milyen volt az előző szezon, és mit hoz a nyár biatlonosaink számára? A többi közt ezeket a kérdéseket jártuk körbe Szőcs Emőke szövetségi kapitánnyal. 

Az elmúlt szezon számunkra nagyon nagy kihívás volt, nehézkesen haladtunk a felkészüléssel. Sajnos a hazai pályáink nem felelnek meg specifikus felkészülésnek és a korlátozások Európa-szerte nagyon megnehezítették számunkra az edzésmunkát és a versenyzést. Sőt, emellett sajnos betegségek, sérülések is rendszeresen jelentkeztek válogatott biatlonosainknál. Dávid kétszer volt Covidos, Sára térdsérüléssel bajlódott, ezen felül Somának nem volt fegyvere egész nyáron, így lövészetben egyáltalán nem tudott készülni. A biatlon idényünk csak januárban kezdődött, 5 IBU kupa egy EB és a VB volt, amin részt vettünk. Elmaradt a szezonra hangoló versenyünk, egyik ország sem engedett be más nemzetet a hazai versenyekre a vírus miatt, és nekünk itthon nincs lehetőség versenyezni vagy havon lenni egyáltalán. 
Büki Ádám a szezon második felében hát- és váll fájdalmakkal küszködött, ami kitartott a szezon végéig, még gyógytornára jár, de mellette már tud mozogni. Soma a szezon végén kapta el a vírust. Sára térde is kezelésre szorul még, de sokat javult az utóbbi időben, úgy tűnik, Dávidnak sikerült a Covid okozta szövődményektől megszabadulnia, és nagy örömmel vágott bele az edzésekbe.   

 A sok sérülés és nehézség mellett voltak pozitív történések is… 

Valóban. Jó hír, hogy sikerült mind férfi, mind női sífutó olimpiai kvótát szerezni az északi vb-n. A biatlonosok és a sífutók nagyon közeli eredményeket produkáltak, izgalmas időszak elé nézünk a pekingi olimpia tekintetében. 
A versenyekre való waxolást idén is én oldottam meg, próbálok mindig a nagyoktól tanulni, de egy emberként ellátni ennyi feladatot, nagyon nehéz. Mára mi maradtunk az egyetlen csapat az IBU kupán, ahol az edző végzi a waxolást is.

 Milyen versenyekkel számoltok a nyár folyamán?

A nyár kiemelt versenye számunkra a biatlon világbajnokság augusztus végén, melyen fontos ott lenni, hiszen kell a verseny szituáció. Ugyanakkor tervezünk síroller FIS versenyeket, és a magyar rendezésű roller versenyeken is részt akarunk venni. Mivel a lőszer mennyiség nagyon limitált és anyagi forrás sincs arra, hogy elegendő mennyiséget be tudjunk szerezni, így alternatív módszerekkel kell próbálkozzunk a lövészet terén. Gondolok itt a célratartás mennyiségére, minőségre, erre különös gonddal alakítottam ki módszereket, konkrét edzéseket. Az éles lövészetben csökkentett mennyiségű lőszert használunk majd el, de különböző feladatokkal elérjük azt a pszichés fáradságot, ami a fejlődéshez vezet ezen a téren. Idén korábban és többet szeretnénk sífutni, és az erőfejlesztés is nagyobb hangsúlyt kap.

 Milyen volt számotokra a májusi felmérő?

Én az elmúlt években 5 felmérést csináltam a csapatommal a nyári szezonban, ami nagyon hasonló elemekből épült fel. Idén három felmérést tervezünk, és ezt együtt a sífutó csapattal. Így nyilván érdekesebb, főleg, hogy egész szép versengésnek nézünk elébe a sífutó olimpiai kvóta felhasználásának tekintetében. Tavalyhoz képest most nem voltak egyesületekből fiatal versenyzők, egy kivételével. Remélem ez változik, és a következő felmérő népesebb lesz, hiszen a cél nem csupán a felmérés, hanem az összetartás is. Sára és Dávid egészségügyi okok miatt nem tudtak részt venni, de a következőn ott lesznek. Bízom abban, hogy a következő felmérés látványos fejlődést tükröz majd, lesz egy alapunk, amihez hasonlíthatunk. Én az egyéni fejlődést szeretném látni, nem csupán az egymás közötti különbségeket. Nagyon fontos a csapatban való felmérés, hiszen ez egy plusz motiváció, de a legfontosabb, hogy mindenki saját magát tudja felülmúlni. Gyallai Soma és Büki Ádám az államvizsga miatt ebben az időszakban különösen nehéz helyzetben volt, de mindig megtettek mindent azért, hogy balanszban tartsák az edzést és a tanulást. Dolgozni mindenkinek nagyon sokat kell, és az még nem elég, annál is több kell...

Oldalunk cookie-kat használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól. Honlapunkra látogatva Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Adatvédelmi nyilatkozat.