Vitéz Hollai Márton élete nagy részét a sípályán töltötte. Magyarországon a '40-es és '50-es években sífutóversenyző, a budapesti Honvéd Síszakosztály egyik oszlopos tagja és többszörös csapatbajnoka volt. Majd 1956-ban Amerikába költözött. Los Angelesben megismerkedett egy norvég sícsapat tagjával, akinek hívására először a Kalifornia állambeli Mammoth síhegyen, majd a Sierra Nevada hegységbeli Heavenly Valley-ben ismét elkezdett versenyezni, majd sikeres szereplése után ugyanitt munkát kapott, és rövidesen már az amerikai sípályák építői között találta magát. Az 1960-ban megrendezett téli olimpia alatt - ahol a téli játékok történetében először volt itt biatlon versenyszám - a Squaw Valley-i sípályák és lőállások kijelölése, felépítése és felügyelete többek között Martin Hollay feladata volt.

Az olimpiát követő munkássága is a síeléshez köthető. 1965-től szabadidejében önkéntes símentőként (ski patrol) dolgozott, melyet vizsgatétele után már teljes munkaidőben folytatott nyugdíjazásáig, 1990-ig. A '70-es években megnyitott Nevada állam felőli hegyoldal sípályáinak építésében és fejlesztésében is részt vett. A Heavenly Mountain Resort símentő csapatában összesen 25 évet szolgált, 10 évet patrol vezetőként. Teljes életútja a vitezirend.co.hu oldalon olvasható.

Ma is rendszeresen sportol, a hegy sífelvonója mellett épített házából minden nap feljár síelni. 96 éves korától síszezononként az évi száz nap síelés a célja. Magyarországra mai napig rendszeresen látogat.

Hollay Márton (Martin Hollay) 2020 novemberében töltötte be 100. életévét. Jó egészséget kívánunk neki!

Ez a film forgatása születésnapján készült.

Oldalunk cookie-kat használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól. Honlapunkra látogatva Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Adatvédelmi nyilatkozat.