A téli sportok legjelentősebb eseménye, a svédországi Åre-ban február 17-én záruló Alpesi Sí Világbajnokság (FIS Alpine World Ski Championships 2019), amelynek rendezői több izgalmas technikai újdonsággal is készültek a világverseny sikeres lebonyolítására. Ebben ezúttal egy fiatal szentendrei cégnek is komoly szerep jutott. A Continest összecsukható konténerek termékfejlesztésével és gyártásával 2017 óta foglalkozó Optimum Mérnökiroda Kft. a legnagyobb skandináv konténeres céggel való ajánlattételi versenyben nyerte el a lehetőséget a világbajnokság versenyközpontja mellett elhelyezkedő kétszintes, összecsukható konténerekből kialakított szervíz-központ kiépítésére.

Az amerikai, francia, kanadai, orosz, olasz és osztrák csapatok felszereléseinek javítását és felkészítését biztosító világcégek szervíz-központja 120 db 10’ lábas és 20’ lábas konténerből épült fel. A Continest konténerek a merev-vázas hagyományos konténerekhez képest lényegesebb kevesebb, 40 kamion helyett, mindössze 8 kamionnal érkeztek a helyszínre. A Magyarországról kiutazott öt fős szerelőcsapat 10 nap alatt építette fel a technikai bázist, gyakran extrém időjárási körülmények között – időnként -23 Celsius-fokban vagy erős hóviharban –  síszemüvegben és speciális védőfelszerelésben dolgoztak.

Az egyedi fejlesztésű, egyszerűen mozgatható, gazdaságos és környezetbarát összecsukható Continest konténer első világversenye a 2018-ban megrendezett Ifjúsági Kajak-Kenu Világbajnokság volt, emellett az elmúlt két évben több hazai és európai fesztiválon és kiállításon is bemutatkozhatott. (Volt Fesztivál, Balaton Sound, Sziget Fesztivál, Echo Wawe (Grúzia), Electric Castle, Mioritmic (Románia), Openair Festival, Ski Worldcup Adelboden, SummerDays Fest. (Svájc), Royal Arena Fest. (Németország), Showman’s Show (Egyesült Királyság), IESME hadiipari innovációs kiállítás (Litvánia).

Kis-Márton Vidor, ügyvezető igazgató kérdésünkre elmondta, hogy reményei szerint az Alpesi Sí Világbajnokság nagy áttörést hozhat a cég számára, már most előrehaladott tárgyalásokat folytatnak a Contina d'Ampezzoban megrendezésre kerülő 2021-es világbajnokság szervezőivel, a 2025 VB pályázóval (Crans Montana, Svájc), ausztriai és olaszországi világkupák szervezőivel és a 2022-es pekingi Téli Olimpia Svédországban tartózkodó szervezőinek is bemutathatták a magyar technológiát. A Continest konténerek felszereltsége meghaladja a FIS alpesi szakágban előírt feltételeit, egy speciálisan kifejlesztett légcserélő rendszerrel, és egy új LED világítási megoldással alakították ki, emellett minden előírt és elvárt feltételt biztosítani képes.

A Continest szervíz-központban az elmúlt napokban a sísport számos kiemelkedő személyisége: Lindsey Vonn, Lara Gut, Sofia Goggia, Ilka Stuhec, Marcel Hirscher és Bode Miller is jelen volt. Miklós Edit, a Magyar Sí Szövetség elnöke is látogatást tett az åre-i technikai bázison és a konténerekről – összegezve a csapatok és a műhelyeket üzemeltető gyártók véleményét is –, elmondta, hogy a Continestek hatalmas minőségi ugrást jelentenek a korábbi években megszokott, pincékben és sátrakban berendezett központokhoz képest.

KÉPEK A MAGYAR ÖSSZECSUKHATÓ KONTÉNEREKRŐL

Oldalunk cookie-kat használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól. Honlapunkra látogatva Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Adatvédelmi nyilatkozat.