Schneider Milán István első éves FIS versenyzőként mozgalmas versenyidényt él meg, melynek a legfontosabb állomása az ifjúsági olimpia következik. A Körte HVSE sízője szereti a nehéz helyzeteket, és a sikerei titkát abban látja, hogy nagyon élvezi a síelést.

Mikor kezdtél el versenyszerűen síelni?
3 éves korom óta síelek, egyszer az óvodából úgy mentem haza, hogy mondtam a szüleimnek, hogy én síelni szeretnék. Versenyezni 6 éves koromban kezdtem.

Mi volt az eddigi legnagyobb élményed sportágadban?
Az idén voltam Svédországban az Északi sarkkörnél egy sítáborban, sötétben síeltünk a jégen, erős kihívás volt, de nagyon élveztem. Szeretem a nehéz dolgokat, buzog ilyenkor bennem az adrenalin.

Melyik eredményedre vagy a legbüszkébb, és miért?
Az olaszországi Pinocchio volt az első komolyabb külföldi versenyem, ahol szlalomban 2 másodpercet adtam a mezőnynek az első futamban, de sajnos a második futamban nem sikerült ugyanezt az eredményt hoznom, így a harmadik helyen végeztem.

Ki a példaképed és miért? Ha nincs példaképed, akkor szakágadban kinek az eredményei vagy tulajdonságai vagy edzésmunkája lehet jó példa előtted?
Nincs konkrét példaképem, de tetszik, ahogy Odermatt, valamint Marcel Hirscher síel. Szeretnék én is olyan stabilan síelni, ahogy ők, ezen dolgozom jelenleg is.

Mi az erősséged?
Úgy gondolom, hogy jó versenyzőalkattá értem, nem sokat idegeskedem a versenyek előtt, és ha nem sikerül egy-egy menet, akkor is föl tudok állni és akár meg is tudom nyerni a versenyt. Tudok meglepetéseket okozni. Ezen kívül gyors vagyok, nagyon elszánt, űbermotivált, és jó is a hozzáállásom a sporthoz. Megértettem, hogy áldozat és alázat nélkül nincs eredmény.

Milyen versenyszámokban indulsz a YOG-on?
Hány fekvőtámaszt tudok csinálni? Az összeset! De a viccet félretéve szinte valamennyi számban rajthoz állok, remélem időben és térben is megoldható lesz. Tehát indulok a fő számaimban szlalomban, óriás műlesiklásban, aztán SuperG-ben, alpesi kombinációban is.

Milyen elvárásaid vannak magaddal szemben a YOG-os szereplést illetően?
Szeretnék az első 15-ben benne lenni, minden versenyszámban.

Mik a céljaid a jövőben a sportágadban?
Terveidet ne emlegesd, míg meg nem valósítottad őket! És „akinek nincsenek elérhetetlen vágyai, az az elérhetőt sem éri el!” (Balczó András)

Kiknek köszönheted az eddig elért eredményeidet?
Ó, nagyon sok mindenkinek! Legelőször is a szüleimnek, akik tényleg 3 éves korom óta támogatnak a sportolásban, időt, energiát és pénzt áldoznak azért, hogy mi az öcsémmel annyit és azt sportolhassunk, amit szeretnénk, ezért nagyon hálásak vagyunk nekik. Mivel számtalan edzőm volt a karrierem során, nehéz csak egyet kiemelni, de Bugya Fruzsina, Vági Zoltán, Robert Źan, Alexandros Tsaknakis, Tausz András, Körtvélyessy Miklós, Gaby Coulet, Sandy Vietze ill. Dietmar Thöni neveit egyenrangúan említeném, mert mindegyikőjüknek nagyon sokat köszönhetek. Robert Źan (akkori válogatott, szlovén síedző) a szövetség révén tudott nagyon sokat adni lelkesedésével és technikai előnyt tudott nyújtani a velem egy korúakkal szemben, annak ellenére, hogy legfiatalabb voltam a csapatban. Tausz András, fiatal síedző, vezetett be a gyerek (u14, u16) versenyek stabil mentális és sítechnikai kezelésébe. Körtvélyessy Miklóst (Körte SE elnöke) örök támogatómnak tekintem, mert kiskorom óta edzőm mind a sí-és a szörfversenysportban, valamint egyesületi szinten is mindig támogatott. Alexandros Tsaknakis (görög síedző), akivel a nemzeti edzések, edzők hiánya miatt kezdtem el dolgozni 2021-ben, viszont azóta nagyon megszerettem a közös munkát ezért fontosabb versenyeimre még mindig vele utazom. Gaby Coulet (francia) és Sandy Vietze (amerikai) neves edzőkkel (AJ Ginnis világkupás síző főedzői) 2023 nyarán volt szerencsém együtt dolgozni 2 héten át, mikor betekintést nyerhettem abba, hogy hogyan zajlik egy világklasszis/világkupás edzőtábor. Azt szerettem bennük, hogy fiatal létükre nagyon felkészültek és profik voltak, korábban nem tapasztaltam még ilyen hozzáállást. 2023-tól Kaszó Klára csapatát erősítem, itt Dietmar Thöni (osztrák) síedző az, aki határozottságával és jó meggyőzőképességével mindig a helyes úton tud vezetni a sikeres síelővé válás útján, a saját pályáján Kühtai-on mindig profi és előkészített körülmények között síelünk a szezonban, Didi kezei alatt kerültem be a FIS rendszerbe is (u16 fölötti liga, ifjúsági korosztály). Régebben Mihaleczki Luca sportpszichológus, most pedig Nagy Cynthia Virginia segít, hogy „fejben is mindig ott legyek”.

Hobbid, kiegészítő sportod van-e, és ha igen, mi az?
Igen, kiegészítő sportágként windsurf-özöm, IQFoil-al versenyzek, a Magyar Szörf Válogatott tagja vagyok 3 éve. A hobbijaim is sportosak: szeretek falat mászni és mountain bike-ozni. Sikereim titkának azt tartom, hogy nagyon élvezem a síelést, mindig a mércém szerinti jó menetet szeretnék, hogy elégedett legyek a futamommal, nem feltétlenül a győzelem érdekel, és talán épp ezért nyerek mégis oly sokszor.

 

Oldalunk cookie-kat használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól. Honlapunkra látogatva Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Adatvédelmi nyilatkozat.