Tavalyi világkupás debütálása után válogatott sízőnk, Tóth Zita az alpesisí Európa Kupában is próbára teszi magát. Legközelebb december 16-án és 17-én műlesiklásban áll rajthoz. A helyszín az olaszországi Valle Aurina / Ahrntal.

A Vasas 20 éves sízője tavaly a Világ Kupa söldeni szezonnyitó versenyén mutatkozott be a világ legeredményesebb alpesi sízői között óriás-műlesiklásban, majd a sorozat zágrábi állomásán műlesiklásban is megmérette magát, de rajthoz állt az Európa Kupában is.

A pekingi téli olimpián is részt vevő sportolónk jelenleg a világranglista legelőkelőbb helyét foglalja el a magyarok közül. A két főversenye a szezonban a felnőtt- valamint az ifjúsági világbajnokság lesz, de addig az Európa Kupában és várhatóan a Világ Kupában szerez rutint.

„Zitának idén egyértelműen az Európa Kupa pontszerzés a célja, de szlalomban akár a világkupa pont is elérhető. Ahhoz azonban kell majd egy kis szerencse is, de mihez nem. A cél hasonló, mint tavaly: szintet lépni mind tudásban, mind versenyzésben. Az Európa- és a Világkupa helyszínek azok, melyek az ifjúsági- és a felnőtt világbajnokságra megfelelően fel tudják majd őt készíteni. A pályaelőkészítés, a pálya nehézsége és az ellenfelek minősége is. Idén utolsó éves ifiként még egy célt tűztünk ki Zita elé, amely a TOP 10-be kerülés az ifjúsági vb-n műlesiklásban” – mondta Szepesi Bertold, az alpesi szakág nem régiben kinevezett szövetségi kapitánya, aki az utóbbi években elsősorban Tóth Zita és Úry Bálint edzőjeként tevékenykedett.

Az idei első európa-kupás szereplése alkalmával novemberben még a tapasztalatszerzés volt a cél, de azóta több nemzetközi versenyen is indult. Jó előjel, hogy az utóbbi három FIS versenyén kiváló formában sízett, és az eddigi legjobb FIS pontját kétszer is megjavította. 

„Zita nagyon céltudatos és kitartó síző, aki a technikai számokban egyre jobban teljesít. Kiváló szakemberekből álló stáb áll mögötte, akik felkészítik a szezonbeli kihívásokra. Már tavaly is elindult az Európa Kupasorozatban, melynek egyik versenyén a 44. helyen végzett. Idén újabb tapasztalatokat szerezhet, melyeket a jövőben előnyére fordíthat és a világ legjobb sízőivel felveheti a versenyt” – nyilatkozta Petrahn Barbara, a Magyar Sí Szövetség főtitkára.

 

 

Oldalunk cookie-kat használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól. Honlapunkra látogatva Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Adatvédelmi nyilatkozat.